keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Mayn Brexit-puhe: Hurskastelua, humpuukia ja uhkailua


Britannian pääministeri Theresa May piti tiistaina suuren puheensa, jossa hän asetti maansa brexit-tavoitteet. 

May on hyvä esimerkki siitä, että kun poliitikko esiintyy asiallisesti ja vakavasti, niin häneen myös suhtaudutaan vastaavasti. Näin siitä huolimatta, että Mayn tiistainen brexit-puhe sisälsi kiristystä, uhkailua, totuuden poluilta poikkeamisia, toiveajattelua, hurskastelua ja humpuukia. Toki myös ihan asiallisia erotavoitteitakin.

“The result of the referendum was not a decision to turn inward and retreat from the world.”

Maahanmuuttovastaisuus sekä vaatimus palauttaa päätöksenteko omalle parlamentille, olivat erokampanjan merkittävimpiä käyttövoimia ja ne molemmat ovat nimenomaan sisäänpäin kääntyneitä vaatimuksia. Näkemys omista kauppasopimuksista tukee väitettä, että maailmasta ei kuitenkaan haluttu vetäytyä.

”Because Britain's history and culture is profoundly internationalist.”

Britannian historia on imperialistinen, ei internationalistinen. Ensimmäinen sanelee ja asettaa ehdot muille, toinen tekee yhteistyötä kansojen välillä samalla viivalla. Britannia voi olla nykyään taipuvainen internationalismiin, mutta ei se maan historiassa ole. Mayn esimerkki kansanyhteisöstä ainutlaatuisena globaalina suhteena on tästä oiva esimerkki.

“Britain is not the only member state where there is... a belief that diversity within Europe should be celebrated. And so I believe there is a lesson in Brexit not just for Britain but, if it wants to succeed, for the EU itself.”

Kyllä, ja se opetus oli nimenomaan, että rasismia ja nationalismia, noita Britanniassa(kin) eläviä diversiteetin vihollisia, ei pitäisi suvaita saati ravita. Seurauksena on vain suurempia ongelmia.

“At a time when together we face a serious threat from our enemies, Britain's unique intelligence capabilities...”

“And our intelligence capabilities – unique in Europe – have already saved countless lives in very many terrorist plots that have been thwarted in countries across our continent. After Brexit, Britain wants to be a good friend and neighbour in every way, and that includes defending the safety and security of all of our citizens.”

On tulkinnanvaraista se onko kiritystä tai uhkailua se, että neuvottelukontekstissa tuo esiin sen hyvän mitä tarjoaa toiselle neuvotteluosapuolelle, mutta ei se ainakaan kaukana siitä ole, semminkin kun tämä sama asia on toistettu puheen kolmessa eri kohdassa!!

“Free Trade Agreement.. This agreement should allow for the freest possible trade in goods and services between Britain and the EU's member states.”

Vapain mahdollinen tapa on EU:n sisämarkkinat. Kaikki muut tavat ovat vähemmän vapaita. Vapaakauppasopimuksista käytävät neuvottelut kestävät useita vuosia, esimerkiksi Kanadan kanssa CETA-neuvottelut aloitettiin vuonna 2009.  Lisäksi vapaakauppasopimusten hyväksyminen on yhä vaikeampaa, kun niitä herkästi tulkitaan sekasopimuksiksi, joihin tarvitaan kansallisten parlamentien hyväksyntä. Mayn sopimusmalli on sellainen, joka voisi olla maalissa joskus vuoden 2025 paikkeilla, jos hyvin menee.

“I want to remove as many barriers to trade as possible.”

Juuri tätä ennen May oli sanonut aivan oikein, että epäilee ettei Britannia voi jatkaa sisämarkkinoilla. Brexit tuo uusia kaupan esteitä. Se ei poista niistä ainuttakaan. Ainoa mitä May voi neuvotteluissa tehdä, on estää esteiden kasvamista kohtuuttomiksi, ei alentaa tai poistaa nykyisiä.

“We would have the freedom to set the competitive tax rates and embrace the policies that would attract the world's best companies and biggest investors to Britain. And – if we were excluded from accessing the Single Market – we would be free to change the basis of Britain's economic model.”

Siinä oli selkein uhkaus. Veroparatiisi Britannia houkuttelisi yrityksiä puoleensa mikäli sitä ei päästetä sisämarkkinoille, joihin se ei edes halua suoraan vaan kauppasopimuksen kautta ja maksuosuuksistaan luopumalla.

Ja lopuksi:

” But one of the reasons that Britain's democracy has been such a success for so many years is that the strength of our identity as one nation, the respect we show to one another as fellow citizens..”

Tämän ovat maahanmuuttajat ja heidän jälkeläisensä saaneet kyllä huomata viime aikoina. 

Timo Soinin mielestä Mayn puhe oli selkeä ja linjakas. Minun mielestäni se ei ollut kumpaakaan. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti